TOORTOIT – POOLT VÕI VASTU?

Seda lugu ajendasid mind kirjutama tegelikult minu kliendid ja patsiendid, kes on rohke toortoidu söömise pärast tervisega kimpus. Mõnel juhul on päris raske tervist joonele tagasi saada, sest liigne toores on seedimise äärmuslikult nn maha jahutanud.

Aga ma usun, et siit leiab kasulikku lugemist ja veidike mõtlemist ka täiesti terved inimesed 🙂

Alustaksin päris kaugelt, ehk siis sellest, et kuidas võiks enda kõikvõimalikke toitumise- ja elustiiliharjumusi vaadata. Kõige lihtsam on vaadata õue – loodus liigub, on oma rütmis ja vaheldub pidevalt. Looduses on aeg, kus kõik tärkab, siis küpsed, siis saab valmis, ja siis puhkab. Sama loogikat võiks arvesse võtta ka inimene, kes soovib elada võimalikult kaua ja võimalikult hea tervise juures.

Teine kasulik nipp elustiili korrigeerimiseks on vaadata vanu (põlis)rahvaid, nende toitumisharjumusi. Kindel on, et söödud on võimalikult kohalikku toitu, korralikult valminud toorainetest toitu, puhast toitu, aastaajale vastavat toitu. Aga midagi on veel – söödud on sooja toitu. Ükskõik kuhu ilmakaarde vaatame – kas Ameerika indiaanlaste maale, Aafrikasse, Aasiasse või siiasamma, Maarahva maale, on toore toidu osakaal olnud väga väike. Kui vaatame suuri rahvaid nagu indialased, hiinlased, brasiillased – nad kõik on söönud ja söövad tänapäevalgi sooja toitu ja ei saa just väita, et nad välja suremas oleks.

Vanad eestlased on söönud suure osa aastast sooja toitu. Kindlasti nii mõnigi tõstab nüüd näpu püsti ja ütleb, et kõik kasulik läheb ju keedes,küpsetades, hautades kaduma. Aga ega ikka lähe küll. Kuidas oleksid kõik need vanad rahvad siiani vastu pidanud, kui soojast, küpsetatud toidust midagi kasuliku kätte ei saaks?

Vaatame vanu eestlasi. Nad sõid aasta läbi peamiselt sooja toitu, vaid lühike aeg suvel oli selline aeg, kui ka peenrast valmima hakanud porgand peale muru peal puhastamist suhu lipsas ja metsmaasikad raiesmikult põske pisteti. Kas olete näinud mõnda pärimust, kus räägitakse sellest, et keset suurt talve võttis eestlane keldrist kaalika ja sõi toorelt ära? Ei ole.

Isegi sellise sooja mandri nagu Aafrika inimesed ei söö vastupidiselt paljude ettekujututste kohaselt ainult banaane, vaid paljuski erinevat küpsetatud rooga – maisiputru näiteks.

Mõistmaks paljusid asju maailmas, ei saa me lähtuda ainult sellest, mis on täna laboris võimalik mõõta. Läbi aegade on teatud, et eri toitudel on erinevad kvaliteedid, energia kui soovite, mida täna veel laboris kinni püütud pole. Aga see ei tähenda, et toidul ei oleks omadusi, mida mõõta ei saa. Toidu omadused peavad olema sellised, et nad oleksid seedesüsteemile hästi seeditavad, ja toitained oleksid hästi omastatavad. Selleks sobib enamus inimestele, eriti kehtib see meie laiuskraadi kohta, soe toit.

Vanad meditsiinisüsteemid nagu Hiina meditsiin, ajurveeda, Tiibeti meditsiin kõik räägivad sellest, et hea tervise saavutamiseks on esmatähtis õige toit ja korras (loe: soe) seedesüsteem. Süües pidevalt toorest, külma toitu, teevad enamus inimesed endale sellega karuteene. Jah, on inimesi, kellele toores toit sobib. Need on nn tule tüüpi inimesed, kes käivad aasta läbi hõlmad lahti, kes haruharva tunnevad külma ja kes suudavad ka Eestimaa rõskes-jahedas kliimas koguaeg higistada, kes on tohutu aktiivsed ja kelle seedimine on nii tugev, et söö või raudnaelu.

Toorem toit võibki sobida pigem sooja kliimasse, meil on aga värsket looduslikult kätte saada võimalik ju väga piiratud ajal.

Seedesüsteemi võib võrrelda ahjuga. Selleks, et maja oleks soe (loe: keha toimiks korralikult), on vaja et tuli ahjus oleks koguaeg korralik. Kujutage ette, et ahjus tuli vaevu hingitseb ja siis visatakse sinna veel märgasid halge peale –  mis juhtub? Viimanegi tuli kustub. On väga oluline kogu aeg hoida tuld elusana, sest kui tuli on tugev, ei juhtu sellest ühest märjast halust ka midagi. Vaid lõpuni põlenud halud saavad täielikult lahustuda – ehk siis vajalikud toitained saavad võimalikult suures osas kehasse imenduda.

Kui sa oled suur toore toidu austaja, (aga paljudel juhtudel kehtib sama lugu ka täisveganite kohta), siis peaksid oma toitumise osas midagi ette võtma kui sul esinevad järgmised sümptomid või kaebused (need ei pea muidugi korraga esinema).

  • Sul on kogu aeg külm. Ükskõik kui palju sa riideid selga paned, jahe on pidevalt. Eriti külmad on käed ja jalad
  • Kui sa oled väga kleenuke, on sul sellele vaatamata väike punu ees – ebaproportsionaalselt suur kõht võrreldes ülejäänud kehaga. VÕI – vastupidiselt, sul on kehakaaluga probleeme, kuigi sööd justkui kole tervislikult ja väga vähe.
  • Su liigsed ragisevad, tuikavad, eriti kangeks lähevad need külmade ja tuuliste ilmadega.
  • Sul esinevad tõsised probleemid tujukusega, eriti aga vaevab sind pidev ärevus ja muretsemine, ehk isegi ärevushäired. Sul võivad olla uneprobleemid, mis tulenevad liigsest muretsemisest ja ülemõtlemisest.
  • Su kõht ei käi hästi läbi, sageli esineb kõhukinnisust ja/või sul on maovalud. Kõht kipub korisema ja sageli on gaase ja/või röhitsusi.
  • Sind kimbutavad külmetushaigused, nahahaigused (sh näiteks kõõm), on viljatusprobleemid. Kuupuhastus on ebakorrapärane, väga vähene või puudub üldse.
  • Sa väsid kergesti või sul on kroonilise väsimuse sündroom. Või vastupidi – sa tuhiseksid terve päev ringi, vajades ööund vaid mõni tund (viimane versioon võib lõppeda aga sellega, et kõikvõimalikud ressursid on tuleviku arvelt ära tarbitud).
  • Sinu pissil on köögiviljalõhn ja/või uriin on väga-väga hele, peaaegu läbipaistev.
  • Sul on kroonilised põiepõletikud või neeruprobleemid, seljavalud.
  • Su käed värisevad sageli.
  • Su meel on hägune – unustad palju, mõtteteravus puudub, või vastupidi – sabistad ja sahmid koguaeg.

Mida siis ette võtta, et seedimine jälle korda ja tööle saada? Siit mõned näpunäited.

  • Joo hommikul esimese asjana (veel parem kui päeva jooksul mitu korda) sooja, peaaegu kuuma vett (mitte muidugi nii kuuma, et põletab).
  • Eelista endatehtud või väga kvaliteetset toitu, mis on nn pikalt tehtud (ei ole paremat asja kui näiteks mitu tundi ahjus olnud juurviljad või tunde pliidil podisenud pudru). Söö kohalikku toitu, võimalusel valmista seda ise, ära kasutada poolfabrikaate, valmistoitu, külmutatud toitu.
  • Lisa toidule soojendavaid vürtse ja taimi – köömneid, sinepiseemneid, mustrõigast, mädarõigast, aga ka  muid vürtse – pipart, kaneeli, kardemoni, nelki, muskaati jne.
  • Tee endale sooje kompresse või mähiseid – kõhule, neerude piirkonda
  • Hoia enda keskkoht ja jalad-käed alati soojas.
  • Õlita oma keha regulaarselt sooja õliga (eriti hästi aitab see, kui oled liiga emotsionaalne või sul on unehäired).

Lõpetuseks – minu juurde pole sattunud vastuvõtule veel inimest, kellele toortoit sobiv oleks. Küll aga on läbi aegade olnud päris palju inimesi, kes on saanud oma tervise korda, kui nad on hakanud korralikku ja sooja toitu sööma. Ehk siis – vanad toitumisteooriad on praktikasse rakendatud ja ära katsetatud – töötavad! 🙂

Ja lõpuks – mine talvele vastu selliselt, et leiaksid aega puhata, nautida sissepoolevaatamist, kamina- või küünlatuld. Hoia end soojas. Hoia oma seedimine soe – siis on ka süda soe, ja elu helge ja ilus 🙂

 

Jaga, kui sulle see lugu meeldis
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga